fbpx
Къде е най-чистият въздух в България?

Къде е най-чистият въздух в България?

Какво е кислород? Невидимото човешко гориво, от което всички ние имаме нужда. В рамките на само една минутка всеки от нас вдишва и издишва между 12 и 16 пъти. В нито един от тях обаче не се замисляме какво бихме правили, ако нямахме кислород?

Оферта за почивка в Хотел Кремен - Пролет в Родопите
Оферта „Пролет в Родопите“

За щастие, България притежава още едно ценно богатство – въздух, по-прекрасен от чуждите. На територията ни има няколко места, където въздушните маси се отличават с особена чистота, дори с лечебни свойства.

Въздухът в Родопите

Въздухът в Родопите е сред най-лечебните в света. Това е единствената планина в България и една от малкото по Земята с изключително високо ниво на отрицателна йонизация. Според учените отрицателните йони подпомагат алфа вълните на мозъка и увеличават тяхната амплитуда, което действа на настроението и повишава отделянето на хормони на щастието. Те имат и терапевтично действие върху хреми, синузити, бронхиална астма, алергии, мигрени, родилни и постоперативни болки. Друго предимство на отрицателните йони е, че убиват бактериите и вирусите. Това е установено още през 30-те години на миналия век от групата на съветския учен Чижевски. Силата на въздуха в района на Пампорово е била известна и по времето на Втората световна война. Тогава на всеки шест месеца в Родопите са пристигали да се възстановяват военните летци на Третия райх, сочат изследователи на феномена „родопски въздух”, който освен всичко друго е и с високи параметри в UV спектъра, с много малко микроби и способност да убива такива, досущ като чесъна и лука.

Въздухът в Трявна

Въздухът в Трявна

В Трявна въздухът също е необикновен и лековит. Тук децата зачервяват бузките, придобиват апетит и укрепват, казват всички местни хора. Неслучайно там е построен и един от известните белодробни санаториуми за деца, защото въздействието на кислорода в региона е наистина магнетично и енергийно. Трявна е планински град, а свежият въздух там е с умерена влажност. Характерно е, че в региона липсват мъгли и климатът е мек през всички сезони. Една от причините въздухът там да е толкова феноменален, са фитонцидите от боровите гори наоколо, които убиват всички микроби в организма.

Въздухът в Сандански

Въздухът в Сандански

Сандански е най-добрият и официално признат природен балнеологичен център за лечение заболявания на дихателната система. Там също има санаториум и въздухът доказано е сред най-чистите не само в България, а и в Европа. Климатът, слънцето и минералната вода на Сандански правят чудеса със здравето, а това са го знаели даже древните обитатели на нашите земи, защото на мястото на града датират селища още от 2 хилядолетия преди Христа. Познанията от древността не са забравени и днес неслучайно градът продължава да се развива и налага като един от предпочитаните балнео и спа центрове в страната. Дори и да останете месец на ваканция в слънчев Сандански, няма да скучаете, защото освен с уникалните лечебни свойства на водата и климата, градът се гордее и с богата история.

Вашата количка е празна.

0 in cart
Close