fbpx
Археологически комплекс Перперикон

Перперикон – тайнственият свещен град на Родопите

Източните Родопи са заселени от дълбока древност. Благоприятните условия за живот по долината на р. Арда и нейните притоци привлекли хората още в епохата на неолита (6 хил.пр.Хр.). Те създали селищата в центъра на гр. Кърджали. Това е времето, когато древните обитатели на планината започнали да носят дарове на Свещената скала. Тя била свързана с техните религиозни вярвания и олицетворявала Бога- Слънце. Това е и началото на Перперикон – Свещения град. За съжаление никога няма да узнаем какви точно ритуални действия са извършвали нашите предци, какви думи са изричали и какво са искали от своите Богове. С методите на археологическото дирене е установено, че тези дарове са поставяни на дооформени от човешката ръка площадки и там те са стояли до следващото ритуално действие.

Няколко стотици години Свещената скала остава пуста. Едва в късната бронзова епоха това място е преоткрито. Започва упражняването на нови култови практики и ритуали. В продължение на векове се оформя огромен култов комплекс, изсечен в скалите, състоящ се от десетки помещения, зали, стълбища и коридори, които отразяват сложна религиозна церемония. Към съществуващите сгради се прибавят нови, култът се усложнява, появяват се жреческите общества, които живеят при светилището и го обслужват. Така се създават жилищни квартали, жречески училища и други части, характерни за античния град.

Средновековна крепост от VІ – ХІV век, разположен на 15 км североизточно от Кърджали, Перперикон се извисява на скален връх с кота 470 м.

Това е една от най-големите родопски крепости (12 000 кв.м). Комплексът включва дворец – светилище от VI – V в. пр. н. е., укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм – прорицалище. Смята се, че тук е била една от столиците – резиденции на тракийските царе. Дворецът е имал Г-образна форма, бил е на 3-4 етажа и е имал 40 стаи. Запазени са двата коридора и 13 помещения.

Археологически комплекс Перперикон

Изцяло изсечен в скалите е един от най – древните монументални  мегалитни паметници от времето на траките. В него откриваме тракийското завещание, носещо спомена за бога на виното Дионис. Внушителен култов център, грандиозен архитектурен ансамбъл – това са само част от описанията на невероятния град. Тук се създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете.

Археологически комплекс Перперикон

Днес Перперикон възкръсва. Тракийският царски дворец е уникална археологична находка в световен мащаб. Свещеният град предлага неповторимо съ­четание от уникалност в архитектурен, исторически, природен и мултирелигиозен аспект. От 2000 г. са започнати мащабни археологически проучвания. На броени метри от двореца  на римския губернатор на областта  е открита най-ранната църква в Родопите. Строена в края на четвърти век. Тук е бил епископският център на областта. Перперикон е най-големият мегалитен паметник на Балканите. Скален град, сътворен от непознатата цивилизация на скалните хора. Така професор Николай Овчаров, ръководител на разкопките, нарича  древните племена, създали неповторимите паметници. Тук е бил северният преден пост на първата европейска цивилизация – критско – микенската. В скалния град беше открита и първата европейска писменост – линеар А. Чрез медиите се провокира невероятен интерес към обекта от страната и чужбина. Наред с високия научен интерес към комплекса, нарастват и туристически посещения. Античният и средновековен град Перперикон е включен в 100те национални туристически обекта на Република България. Към комплекса се проявява постоянен туристически интерес, като  регистрираните посещения са над 100 000 годишно.

Вашата количка е празна.

0 in cart
Close